Nora'nın Kitaplığı : Othello - Kitap Yorumu

16 Şubat 2021 Salı

Othello - Kitap Yorumu


Arka Kapak: Spoiler İçerir
İngilizlerin en ünlü tiyatro yazarı William Shakespeare’in 1604 yılında trajedi türünde yazdığı Othello adlı oyununun konusu, yıllarca Venedik Devletinin hizmetinde savaşmış, türlü kahramanlıklar göstermiş Mağripli zenci bir komutan ile Venedikli beyaz bir kızın engel tanımayan aşkları, karısını delicesine seven bu komutanın emrindeki bir subayın kara çalmaları yüzünden karısından soğuması, karısına hediye ettiği ve namus simgesi olarak gördüğü küçük bir mendili başka bir erkeğin elinde görünce aldatıldığı kuşkusuna kapılıp çok sevdiği karısını boğarak vahşice öldürmesidir. Kitap,yaşama yön verenin aslında duygular olduğunu, olayların ve kişilerin göründüklerinden farklı olabileceğini vurguluyor.
Herkese merhaba! Yine kalp kıran bir Shakespeare trajedisiyle sizlerleyim: Aşkın, ihanetin, kıskançlığın kitabı Othello ile. Bu sefer saraylarda olmasak da yine yüksek mertebelerdeki karakterlerimiz başrolde. Kadına şiddete hayır diyerek yorumuma giriş yapıyorum 😌 Çünkü kitabımız, kıskançlığın saf ve güçlü bir aşkı nasıl parçalayabileceğini ve kırılgan bir güvenin nasıl korkunç sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor. Tc kadın cinayetleri simülasyonuna hoş geldiniz diyebilir miyiz? Ben de öyle düşünmüştüm.

Yıllar geçmesine ve hayatın gittikçe daha farklılaşıp modernleşmesine rağmen bazı şeyler asla değişmez. Mesela sağlıklı bir ilişkinin temel kuralları gibi: Karşılıklı dürüstlük ve güven. Tabii ki bunun kolay olduğunu iddia etmiyorum, edemem ama bir şekilde bu sağlanamazsa korkarım ki hain ve fesat insanların eline Othello kadar kolay düşeriz.


Çok fazla kitabın içeriğine girip spoiler vermek istemiyorum bu sefer. İçinde çıkarabileceğimiz önemli dersler olan bu oyunu herkese tavsiye ederim. Zaten tiyatral özelliğinin de katkısıyla oldukça akıcı bir hale gelen Othello, bence Shakespeare okumaya başlamak için de doğru bir kitap. Okunması kolay olduğu gibi yazarın tarzını da bayağı bir yansıttığını düşünüyorum.

Kitabı okumayı düşünenlere şimdiden keyifli okumalar! Okuyanlar ise kendi yorumlarını benimle paylaşırsa çok sevinirim 😊
Yazar: William Shakespeare    Orijinal İsim: Othello    Yayınevi: Antik Kitap

 Sayfa Sayısı: 235      GoodReads Puanı: 3.90


2 yorum :

  1. En sevdiğim Shakespeare kitaplarından biri. Okurken Othello'ya hem çok kızmıştım hem de onun adına üzülmüştüm.

    YanıtlaSil