Nora'nın Kitaplığı : Odd ve Ayaz Devleri - Kitap Yorumu

21 Nisan 2021 Çarşamba

Odd ve Ayaz Devleri - Kitap Yorumu

Bilge kişiler ne zaman susacaklarını bilirler. Sadece ahmaklar bildikleri her şeyi başkalarına anlatır.

Son zamanlarda Odd'un şansı hiç mi hiç yaver gitmiyordu. Babası gemiden düşen bir koyunu kurtarmak isterken hayatını kaybetmişti. Bunun ardından annesi şarkı söylemez olmuştu. Odd da asıl mesleği odunculuk olan babasının koca baltasını alıp kestiği ağacın üzerine yıkılmasıyla bacağını sakatlamıştı. Artık her yere bir değnekle gidiyor, köyün çocukları onunla alay ediyordu. Hal böyleyken, çoktan yerini ilkbahara bırakması gereken kış bir türlü sona ermemişti. Odd'un şansı gerçekten de hiç yaver gitmiyordu.

Çareyi köyünü terk edip babasının eski oduncu kulübesine yerleşmekte bulan Odd, orada biri tilki, biri ayı, biri de kartal olan üç arkadaş edinecek, bu arkadaşları sayesinde sadece annesinin anlattığı masallarda dinlediği efsanevi bir hikâyenin içinde bulacaktı kendisini.
Herkese merhaba! ☀️ Neil Gaiman, en sevdiğim yazarlardan birisi ve İskandinav Mitolojisi kitabını okuduktan sonra Odd ve Ayaz Devleri’ne de gözümü dikmem kaçınılmazdı. Yazar İskandinav Mitolojisi’nde Manzum ve Mensur Edda’lardan alınmış gerçek mitolojik hikayeleri kendi tarzında derleyerek bize sunmuştu. Eh, bundan çok zevk almış olacak ki hızını alamayıp “Bir de ben bu dünyada geçen bir hikaye yazmak istiyorum” demiş ve ortaya Odd ve Ayaz Devleri çıkmış.

Çok da iyi olmuş demek isterdim ama maalesef bu hikayeyi İskandinav Mitolojisi’ndekiler kadar başarılı bulmadım. Etkileyici değildi, olmasını beklediğim kadar eğlenceli de değildi. Asla kötü değildi ama beklentim olduğu için ortalama çıkması beni biraz üzdü. Mitolojik nüansları tabii ki en büyük artısı ve en çok hoşlandığım kısımlarıydı. Thor, Loki, Odin süper üçlüsünü özlemişim gerçekten.

Söylemeden geçemeyeceğim, bu hikayeyi okumadan önce İskandinav Mitolojisi kitabını okumanızda fayda var. Çünkü orada geçen hikayelerin birkaçına gönderme var ve oradaki bir hikayenin sonucunda yaşanan bir olay olarak yazılmış bu kitaptaki macera. Dolayısıyla o kitabı okumadıysanız bayağı bir Fransız kalabilirsiniz olaylara.

Sonuç olarak kısa ve akıcı bir hikaye de olsa kesinlikle okuyun diyemem. Severek okudum ama olsa da olur olmasa da diyebileceğim bir kitaptı. O yüzden yazarın başka kitaplarına öncelik vermenizi tavsiye ederim 💕

Yazar: Neil Gaiman      Çevirmen: Emine Ayhan      Yayınevi: İthaki

 Sayfa Sayısı: 85      GoodReads Puanı: 3.96


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder